Tankegångar om stängsel

Jag har funderat en del på hur det egentligen är och fungerar med stängsel och varför man känner ett behov av att sätta upp sådana. Svaret går kanske att hitta i hur vi som människor måste skydda oss från oss själva. För det finns något motstridigt i den mänskliga naturen, för dels så är vi en art som gärna utsätter oss för faror av rent nöje, samtidigt som vi är väldigt osäkra på det okända och oupptäckta. Det är alltså två skeenden av mänsklig natur som inte rimmar väl med varandra. Så varför använder vi oss då av stängsel? Jo, för att dels kontrollera oss själva och dels kontrollera vår omgivning.

För risker som vi utsätter oss för är inte i onödan och när vi väl gör det så är vi samtidigt övertygade om att säkerheten bakom det är tryggat. Vi är människor som har ett stort behov av att kontrollera situationer, och även om det kan tyckas vara så att vi är väldigt spontana i många lägen så finns det ändå någon form av kontroll bakom det hela. Det är precis det som ett stängsel representerar, kontroll. Vi behöver kontrollera och styra vår omgivning för att vi ska kunna vara kreativa i den.

Ett stängsel är alltså en bild av mänsklighetens strävan, och det är inte speciellt konstigt att det även finns stor kreativitet inom själva utförandet i stängsel. Det finns många sätt idag att anpassa sina stängsel till att passa ens personliga smak, bland annat så har jag själv hittat ett fint stängsel från Sandöporten. Att det är lätt att anpassa ett sådant skydd och viktig symbol för kontroll får oss att känna säkerhet i större utsträckning, när vi har ett stängsel som inte bara har en funktion, det har också en estetisk värde för oss. Stängsel är med andra ord bra mycket mer än enbart stängsel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *