Vad är indie?

indie

Vi befinner oss i en musikalisk era där mycket handlar om att synas. Det är extremt viktigt för etablerade artister att synas i media, att synas i sociala medier och att synas live. Det är grunden till dem själva och sagan om artisten, något som krävs för att det ska vara lönsamt att syssla med musik idag. Det finns genrers som är mer dominerande än andra och även de går att spåra tillbaka till pengarnas ursprung, nämligen skivbolagen och deras omfattande kontroll över händelseutvecklingen inom musikbranschen.

Men det finns, eller fanns, en motreaktion mot detta, mycket tack vare sociala medier. Där handlade det om kärleken till musiken, inte pengarna, och det handlade om att vara unik, speciell och producera musik som inte var tillrättalagd. Det handlade om indie-genren och den pyr inom varje människa som vill vara fri och utom kontroll.

Problemet är bara att indiegenren har gett vika. Indie, alltså independent – okontrollerad, har tagits gisslan av skivbolagen. Helt enkelt på grund av att skivbolagen inte är dumma, de ser att det går att tjäna pengar också på den här genren, vilket gjort att de nu är i full färd att exploatera den. Indie som genren har gått under, den betyder inte längre vad den en gång gjorde, och det är en av mina största besvikelser i livet just nu. Jag förväntade mig mycket mer av människorna bakom artisterna och grupperna, men även mot detta finns det en motreaktion som jag hoppas tillåtas växa utan att skivbolagen är där och pillar med sina smutsiga fingrar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *